Menu

Musikk i operasjonssalen

Lurer du på hva som skjer rundt deg mens legen foretar en operasjon? Enten kirurgen gjør seg klar til å operere inn brystimplantater, reparere knuste bein eller fjerne brusk, er sjansene store for at han eller hun hører på musikk mens forberedelsene foregår.

Vanlig å høre på musikk i operasjonssalen

Plastiske kirurger som jobber med brystimplantater så vel som ortopediske og nevrologiske kirurger, er blant dem som hører på musikk både før og under en operasjon. Studier viser at opptil 90 % av alle kirurger foretrekker å operere til musikk – nærmest som en forestilling. Mens noen foretrekker klassisk musikk og andre rock, er de fleste enige om at spillelister er å foretrekke overfor hele album.

Så mens du ligger på bordet og venter på nye brystimplantater eller å få korsbåndet reparert, så er sjansene store for at kirurgen hører på musikk mens du blir operert. Hvem vet – kanskje dere til og med har samme musikksmak, og låten fra den siste konserten til favorittartisten kommer på høyttaleren?

Mange fordeler med musikk

Selv om mange blir kritisert for å spille musikk i operasjonssalen, ofte på grunnlag av at musikk kan virke forstyrrende, er det også mange fordeler med å spille bakgrunnsmusikk. Nøkkelen ligger nemlig i stikkordet “bakgrunn”. Så lenge musikken ikke tar overhånd og engasjerer kirurgen for mye, kan musikk i operasjonssalen både øke konsentrasjon, gjøre vidunder for humøret og stemningen mellom kirurgen og resten av staben som bistår under operasjonen, og øke effektiviteten. Økt effektivitet er en direkte konsekvens av stemningen musikken skaper for hvert individ og hele staben i rommet, da en god og behagelig tone tilrettelegger for et trygt og godt samarbeid, som igjen øker effektiviteten.

I tillegg kan musikk redusere angst, noe som er en stor fordel for kirurgen som har ansvaret for at operasjonen går bra. Dersom det oppstår kinkige situasjoner mellom staben underveis, kan musikk fungere som en “ice breaker” slik at atmosfæren i rommet ikke blir for kjølig.

Utrolig nok kan musikk også forbedre kirurgens teknikk under operasjonen!

De mest populære sjangrene

Spotify har undersøkt hvilken type musikk de fleste kirurger foretrekker. Som allerede nevnt foretrekker de fleste kirurger en spilleliste framfor et helt album. De mest populære musikksjangrene er rock, deretter pop, klassisk musikk, jazz og hiphop/Rn&B.

De som har spillelister har gjerne mellom en og fem lister som de velger mellom. Noen velger også å spille musikk fra den siste konserten de var på.

Hva ville du ha foretrukket?

Etter å ha lest dette, hva ville du selv ha foretrukket – en kirurg som hører på musikk, eller en som foretrekker en stille operasjonssal? Kanskje dette er noe å tenke over til neste gang du skal operere inn nye brystimplantater eller fjerne visdomstenner.